Salariul minim pe economie în Europa. Ce se întâmplă cu venitul minim în occident, în șase țări nu există așa ceva

de: Alexandru Puiu
16 01. 2024

Salariul minim pe economie face subiectul multor dezbateri în spațiul public, venitul minim venind la pachet cu o serie stufoasă de beneficii, dar și particularități negative. Tocmai din acest motiv, de exemplu, mai multe țări europene au decis să nu îl includă în legislație.

În România, salariul minim pe economie este de 3.300 de lei, cu o excepție în cazul muncitorilor din construcții, care câștigă 4.582 de lei. Vorbim de brut. În net, salariul este de 2.079 de lei pentru majoritatea angajaților din țara noastră și 3.150 de lei în construcții. De la 1 iulie, există un plan de majorare a acestuia până la 3.700 de lei, un salt brut de 400 de lei care, în practică, se va traduce doar în 2.239 de lei net sau un plus de 160 de lei.

Citește și: ”Majorarea salarială” care îți scade leafa în România. Legea fără sens care te costă scump, dar aduce bani în plus la buget

Salariul minim pe economie în Occident

În Spania, în urma negocierilor dintre Ministerul Muncii și sindicatele UGT și CCOO, se vehiculează o creștere cu 5% a salariului minim până la 1.135 de euro brut, prima majorare în 14 luni. De acest beneficiu suplimentar vor profita aproximativ 2,5 milioane de muncitori, fiind aplicată retroactiv de la 1 ianuarie 2024. Ca un scurt istoric, în 2018, venitul minim era de 736 de euro. De atunci, venitul mediu a înregistrat o creștere de 736 de euro. În 2020 a depășit pragul psihologic de 1.000 de euro, ca în 2023 să sară la 1.080, o creștere de 8% provocată de rata inflației.

La momentul de față, salariul minim pe economie este prezent în 21 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. La capitolul excepții se încadrează Finlanda, Danemarca, Australia, Suedia, Cipru și Italia.

Citește și: Amenzi mai mari, dar și tichete de masă și pensii majorate: schimbările din 2024 care îi lovesc pe români

Salariul minim ar putea fi introdus și în alte țări

Doar sub formă de proiect și subiect de dezbateri, în Italia se negociază introducerea prin lege a unui salariu minim pe economie de 9 euro. Din câte se pare, există o susținere la nivel european pentru inițiativă, cât și din partea jurisprudenței italiene. De exemplu, prin sentința 27711/2023, Curtea Supremă a stabilit dreptul lucrătorului la un salariu minim constituțional, adecvat și demn.

Scopul oficial al salariul minim în Italia este lupta împotriva sărăciei și, în același timp, garantarea unei remunerații proporționale cu munca prestată.